Hyvä blogi on kirjoittajansa näköinen, tavoittaa kohderyhmänsä ja tarjoaa lukijoilleen joko tietoa, kokemuksia tai / ja viihdettä. Tämä tiivistelmä yksinkertaistaa hyvän blogin menestysreseptiä hieman, mutta artikkelini luettuasi sinulla on toimivat työkalut takataskussasi hyvän blogin kirjoittamista varten!
Miltä blogisi kuulostaa?
Kun blogi on pystyssä verkkosivuillasi, on aika aloittaa suunnitteleminen. Mikäli blogisi on verkkosivujesi yhteydessä, on hyvä varmistaa, että verkkosivujen tekstit juttelevat samaa kieltä blogisi kanssa. Alkuun on siis hyvä miettiä, kenelle blogi on suunnattu, kuka sinä / yrityksesi on ja mitä haluat blogillasi saavuttaa. Mikä on sinun ydinosaamistasi? Mihin haluat blogillasi vaikuttaa? Mikäli pidät yritysblogia, mieti laajemmin, millainen yrityksesi on.
Onko tapasi viestiä asiallinen ja asiantuntijuuteen nojaava? Onko tyylisi arvokas ja tyylikkään vähäeleinen? Vai kuulostaako äänesi rempseän räväkältä mielipidevaikuttajalta? Pyri olemaan oma itsesi / yrityksesi kaltainen myös blogiteksteissäsi. Tuo tämä viesti esiin myös kuvillasi. Mieti millaisia mielikuvia erilaiset värit, fontit ja kuvat luovat. Viileän asialliseen tyyliin voisivat sopia luonnonvärit ja vähäeleiset fontit, kuten Trebuchet MS tai Garamond. Ole rohkeasti oman itsesi / yrityksesi näköinen ja kuuloinen!
Oma tyylini on värikäs, luonnonläheinen ja helposti lähestyttävä. Tykkään välillä myös hassutella niin oikeassa elämässä kuin sanavalinnoissani ja kuvissani, joten brändini värit ovat rohkeat oranssi ja turkoosi sekä muut eri sinisen sävyt. Kun haluan käyttää erikoisfonttia, on käytössäni koristeellinen Tangerine. Täältä voit lukea lisää visuaalisen ilmeen suunnittelusta yritykselle.
Kuka blogiasi lukee?
Seuraavaksi on aika miettiä kohdeyleisöäsi ja tavoitteitasi. Kenelle blogisi on suunnattu? Kuka voisi hyötyä yrityksesi tai sinun tiedoistasi? Kirjoitatko nuorille lätkänpelaajille vai keski-ikäisille terveydenhuollon asiantuntijoille? Mieti tyyliäsi myös siitä näkökulmasta. Minun kohderyhmäni on 25–55 -vuotiaat yrittäjät. Sen vuoksi pyrin kirjoittamaan pääsääntöisesti “normaalia” kirjakieltä, muutamilla persoonaani sopivilla leikittelyillä höystettynä. Pyrin kirjoittamaan aiheista, jotka palvelevat sisällöntuotantopalveluita etsiviä yrittäjiä.
Mistä blogisi kertoo?
Kun tyyli ja kohderyhmä ovat hallussa, on aika miettiä itse tekstien aiheita. Mistä aiheesta sinä tiedät? Millaista asiantuntijuutta yrityksessäsi on? Ideoinnissa voi ottaa avuksi vanhan kunnon miellekartan eli mind mapin. Toinen hyvä keino löytää juuri sinun kohdeyleisöäsi palvelevia aiheita on tutkia, millä hakusanoilla he etsivät sinun tarjoamiasi palveluita. Kirjoita näistä aiheista.
Miten blogisi löydetään?
Hakusanoista päästäänkin vielä hakukoneoptimointiin. Siihen kannattaa panostaa, jotta kohderyhmäsi löytää blogisi hakiessaan tietoa. Etsi jokaisen blogitekstisi kohdalla aiheeseen liittyvät hakusanat ja –termit. Miten mahdollinen lukija hakisi tietoa blogitekstisi aiheesta? Mikäli pidät blogia esimerkiksi ruoanlaitosta, relevantteja hakusanoja voisivat olla mm. “reseptit, resepti, ruokaohje”. Ruokabloggarina kurkkaisin, mitkä reseptit ovat eniten haettuja. Tällaisia ovat esimerkiksi lettutaikina, kinkkukiusaus ja kanakeitto. Mikään ei estä sinua tuomasta resepteihin omaa tyyliäsi, joten jos tykkäät tehdä resepteistä itsesi näköisiä, voisi otsikkosi olla esimerkiksi “Kinkkukiusaus täysin uudella tavalla” tms. Käytä näitä hakusanoja- ja termejä erityisesti otsikossa ja väliotsikoissa.
Haluatko ulkoistaa blogisi?
Nyt sinulla alkaa olla hyvän blogin ainekset kasassa! Mikäli kaipaat apua blogisi ideoinnissa, hakukoneoptimoinnissa tai haluat ulkoistaa blogisi kokonaan, pyydä minulta tarjous tämän sivun lopusta löytyvällä yhteydenottolomakkeella.
Jos tarvitset apua itse blogin perustamiseen, yhteistyökumppanini auttavat sinua mielellään esimerkiksi WordPress-pohjaisen blogin luomisessa.
Sydämellisesti,
Karoliina, Elosalama