
Haluatko, että uutiskirjeesi avausprosentti kasvaa? Tai lisää sitoutuneisuutta somemainoksiisi? A/B-testaus on helppo ja näppärä tapa löytää toimivan markkinointiviestin kaava – ilman turhaa arvailemista. Tästä artikkelista löydät vinkit miten päästä alkuun ja mitä kannattaa testata.
Mitä A/B-testaus tarkoittaa ja miksi sitä kannattaa kokeilla?
A/B-testi on kahden eri version kokeilemista samassa julkaisussa ja sen seuraamista, kumpi toimii paremmin. A/B-testillä voit kokeilla esimerkiksi:
- Kahta erilaista otsikkoa uutiskirjeessä
- Kahta erilaista toimintakehotusta (CTA)
- Erilaisia kuvia somemainoksessa
Kun testaat järjestelmällisesti ja pidät tuloksistasi kirjaa, esimerkiksi Excel-taulukkoa, teet päätöksiä tiedon perusteella. Näin saat parempia tuloksia, kun et tee markkinointia mututuntuman perusteella.
Miten tehdä A/B-testi uutiskirjeessä?
- Valitse yksi testattava asia, esimerkiksi otsikko, lähetysaika tai CTA-painikkeen teksti.
- Lähetä kaksi eri versiota A/B-testillä. Voit jakaa lähetysmäärän niin, että puolet tilaajista saa version A ja puolet version B.
- Seuraa tuloksia: kumpi versio toimi paremmin?
- Käytä jatkossa tietoa paremmin toimivasta versiosta.
Vinkki: Käytän itse Smaily-työkalua uutiskirjeideni tekoon, esimerkiksi siinä on olemassa A/B-testaus -työkalu.
Miten A/B-testi toimii Metan mainoksissa?
Metan (Facebook ja Instagram) mainostyökalussa A/B-testaus onnistuu helposti. Voit testata sillä esimerkiksi:
- Erilaisia kuvia tai videoita
- Kohderyhmiä tai budjetteja
- Erilaisia tekstivaihtoehtoja
Meta näyttää mainoksesi eri versioita ja saat tietää, mikä versio toimii tehokkaimmin. Testin jälkeen voit optimoida tulevia mainoksiasi tämän tiedon avulla.
Mitä kannattaa testata?
Jos olet vasta aloittamassa A/B-testauksen, etkä ole varma, mitä testata, tässä muutama takuuvarma vinkki. Testaa otsikkoa, esim. koukuttava vs. suoraan asiaan menevä. Kokeile, mikä CTA toimii parhaiten, esim. ”Tilaa nyt” tai ”Lue lisää”. Tutki, millainen kuva toimii parhaiten, esimerkiksi tuotekuva VS. ihmiskasvot. Testaa, mikä lähetysaika resonoi yleisösi kanssa parhaiten, esimerkiksi aamupäivällä VS. illalla.
Lopuksi
A/B-testaus on helppoa, kun siitä tulee rutiini. Alkuun pääseminen ei vaadi paljoa, kun vain tutustuu ensin testausta varten oleviin työkaluihin. Kokeile seuraavassa uutiskirjeessä tai mainoksessa A/B-testiä ja katso, mitä tapahtuu!